5 TIPP HOGYAN VÁLASSZ NAPSZEMÜVEGET

5 TIPP HOGYAN VÁLASSZ NAPSZEMÜVEGET

Ha itt a nyár lépten nyomon napszemüveg árusokba ütközik az ember és egy idő után elhatalmasodik rajta az érzés, hogy felpróbáljon párat, sőt talán az is, hogy vásároljon egyet. De vajon milyen szempontokat tarts szem előtt? Hogy minél olcsóbb legyen? Hogy jól álljon? Hogy milyen színű a kerete? Cikkünkben összeszedtük, mire figyelj, ha napszemüveget vásárolsz! 

Szerelem első látásra

Megláttad a napszemüveget és elsőre beleszerettél? De vajon jól is áll? Mielőtt elfogultan vásárolnál, keresd meg a választ az alábbi kérdésekre!

Kép forrása: http://bit.ly/2G8Yck6

Milyen az arcformád?

Ha inkább kerek az arcformád, akkor a szögletes, hosszúkás és a vékonyabb keretes szemüvegek között keresgélj. Ha hosszúkás az arcformád akkor épp ellenkezőleg, a szélesebb és díszesebb napszemüvegek lehetnek a te pályád. A kerek napszemüvegek a szögletes arcúaknak állnak jól, az oválisan hosszúkás archoz pedig a geometriai formák passzolnak, ez lehet négyzetes, téglalap vagy kör alakú is. Ha az arccsontod széles, de az állad keskeny, szív formájú arcod van, amihez a feltűnő, hangsúlyos szemcsik állnak a legjobban, ahogyan azt Reese Witherspoon is sokszor bizonyítja.

Képek forrása: http://bit.ly/2NUF8fK ; http://bit.ly/2XHKIH0

A képen látható Unofficial napszemüvegért ide kattints.

Milyen a keret?

A napszemüveg kerete általában fémből vagy műanyagból készül. Érdemes pár percig viselned is az üzletben, mielőtt megveszed, mert fontos tudnod, hogy mennyire nehéz a szemüveg számodra. Ha a fém keretet súlyosnak érzed, inkább műanyagot válassz. A keret illeszkedjen tökéletesen az arcformádhoz, vagyis ne szorítson és ne is álljon el tőle. A kényelem mindig elsődleges szempont kell, hogy legyen, hiszen hiába tetszik őrülten a napszemüveg, ha már néhány perccel a viselése után azon gondolkodsz, hogy mikor veheted le végre, hamar a szekrény mélyén fog landolni. Ha hosszútávra keresel és ezért inkább a természetesebb hatásra törekszel, a hajad vagy a szemed színéhez hasonló keretet válassz. Ha pedig a feltűnés a cél, akkor a ruhád vagy kiegészítőid színével harmóniában lévő napszemüvegkeret lesz a nyerő!

Kép forrása: http://bit.ly/2Gb1Hq9

A képen látható Dolce&Gabbana napszemüvegért ide kattints.

Nézd meg közelebbről is

Milyen a lencse?

A lencse anyaga és színe is többféle lehet. A műanyag lencse súlyra könnyebb, de könnyebben is karcolódik és a sérülések helyén már nem védi tökéletesen a szemedet a káros sugaraktól. Ezzel szemben az üveg lencsék tartósabbak, de érzetre nehezebbek is. A színekkel kapcsolatban nagyjából azon az elven érdemes választanod, ahogyan a keretek esetében is: ha feltűnni, kitűnni szeretnél színes, a ruháid vagy kiegészítőid színéhez passzoló lencsét válassz. Ha a természetesség híve vagy, akkor a hajszínedhez vagy a keret színéhez hasonló lencsét ajánlunk. Amennyiben dioptriás napszemüveget készíttetnél, fontos tudnod, hogy ezekhez csak bizonyos árnyalatú és anyagú lencsék használhatók. Viszont sok nyári nehézségtől megkímélheted magad, ha egy ilyet beszerzel: nem csak szemed pihentetésében lehet a segítségedre kontaktlencse használóként, hanem a szemüveg előtti napszemüveg kombótól is elbúcsúzhatsz, ha egy ilyen darabot választasz. A Vision Express nyári akciójában ráadásul most 25% kedvezménnyel vásárolhatsz dioptriás napszemüveget, szóval ha régóta gondolkodsz, ne habozz tovább!

Kép forrása: http://bit.ly/2JuGF8a

A képen látható Ray Ban napszemüvegért kattins.

Mire használod?

A választásakor az is fontos szempont, hogy mire használnád leggyakrabban szemüvegedet. Ha vezetéshez, akkor jó, ha tudod, hogy a zöldes, sárgás és pirosas árnyalatú lencsék torzíthatják a színérzékelést, ezért pl. vezetéshez egyáltalán nem ajánlják. Ebben az esetben a szürke és barna színű lencsék a legtökéletesebbek. Sportoláshoz, ahogyan a sporthoz szükséges más kiegészítőket, szemüvegedet is érdemes körültekintően kiválasztanod. Különböző sportokhoz különböző árnyalatú lencsék passzolnak és ma már nagyszerű törésálló napszemüvegek is elérhetőek. A pántokkal nagyszerűen tudod stabilizálni a napszemüveget, de egy archoz simuló darab is jó választás lehet, ami nem csúszik le a fejedről és az aktív mozgás alatt is kényelmes marad.

Kép forrása: http://bit.ly/2JEBXDM

A képen látható Prada napszemüvegért kattints.

Milyen a lencsék szűrése?

Sokan tévesen azt gondolják, hogy minél sötétebb egy lencse, annál jobban véd a káros sugaraktól. Az igazság ezzel szemben az, hogy ha nincs megfelelő szűrőréteggel ellátva, a legsötétebb lencse még többet is árthat, mint egy világosabb. A sötét lencse mögött ugyanis pupilláid jobban kitágulnak és így a káros sugarak is nagyobb mértékben érik szemeidet. A lencsék különböző UV szűrőkkel rendelkeznek, amik eltérő arányban szűrik ki a káros ultraviola-sugarakat, ezeknek az adatoknak semmiképp se felejts el utána járni! Ha vezetéshez vagy olyan sportokhoz használnád a napszemüveget, amiben a napsugarak sokszor csillanhatnak vizes, vagy jeges felületen, érdemes polárszűrős lencsét választanod. Korábbi cikkünkben már megismerhetted a Polaroid lencséket, amik tökéletesek arra, hogy a legvakítóbb fényt is tompítsák.

Polaroid napszemüvegekért ide kattints.

Kép forrása: http://bit.ly/2xJKq2T