Így értelmezhető a szemvizsgálat eredménye

Így értelmezhető a szemvizsgálat eredménye

Kézhez kapta a szemészeti leletet és bizonytalan az eredmények kapcsán? Szeretné átfutni a dokumentumot értő szemmel mielőtt egy szakemberrel konzultál? A szemvizsgálat eredménye számos szakkifejezést tartalmaz. Cikkünkben bemutatjuk, miképp értelmezhetőek a legfontosabb értékek.


Hogyan értelmezhető a szemészeti lelet?

A szemészeti lelet értelmezése valódi kihívás lehet a számunkra ismeretlen orvosi szakkifejezések sokasága miatt. További nehézséget jelenthet a leletben olvasható értékekből következtetéseket levonni. A tévedések elkerüléséhez minden esetben érdemes szakember segítségét kérni a lelet megértéséhez. A cikkünkben szereplő adatok tájékoztató jellegűek és nem tekinthetőek orvosi tanácsnak.


A legfontosabb tudnivalók a szemvizsgálat eredménye kapcsán

A szemészeti vizsgálatot követően kiállításra kerül az ambuláns lap, amely tartalmazza a szemvizsgálat eredményeit. Ez a dokumentum szakintézményenként eltérő mintát követhet, azonban az alábbiakban felsorolt adatok a legtöbb eseteben megtalálhatóak a leleten.

Páciens adatai, vizsgálathoz kapcsolódó információk

Az ambuláns lapon minden esetben szerepelnek a páciens adatai és a vizsgálathoz kapcsolódó fontos információk. Ilyen lehet:

  • név
  • születési dátum
  • anyja neve
  • TAJ szám
  • vizsgálat dátuma és időpontja
  • egyedi azonosító (naplószám)
  • cím
  • beküldő intézet
  • beküldő orvos neve
  • vizsgálatot végző szakorvos

Kórelőzmény (anamnesis)

A szemvizsgálat eredménye mellett az ambuláns lapon általában szerepel a kórelőzmény (idegen szóval anamnesis), amely a páciens korábbi betegséggel kapcsolatos eseményeit tartalmazza. Ilyen lehet egy szemészeti elváltozás vagy gyógykezelés.

Szemészeti állapot (status)

A szemészeti állapotot gyakran a “status” cím alatt találhatjuk a kórlapon. A jobb szemre vonatkozó adatokat o.d. (oculus dexter), míg a bal szemet érintő adatokat o. sin. (oculus sinister) jelöli. A szemészeti állapot szekcióban az alábbi értékek szerepelnek általában:

  • Látóélesség: A látóélesség jele: V (visus) és az egyik legfontosabb mutatószám a leleten, amely a szem “felbontóképességét” mutatja. A Szegedi Tudományegyetem meghatározása szerint a látásélesség "mérési egysége a látószög, ami alatt a tárgyról a szem optikai középvonalába húzódó sugarak által bezárt szöget értjük". Míg a negatív (mínuszos) érték rövidlátást, addig a pozitív (pluszos) érték túllátást jelöl. Az 1.0 érték a 100%-os látást jelöli.
  • Szemnyomás: A szemnyomás jele: T (tensio), és a szemen belüli folyadék nyomását fejezi ki. A leleten higanymilliméter (Hgmm) mértékegységben adják meg. A tartósan magas szemnyomás maradandó károkat (pl. zöldhályogot) okozhat. 

További jelölések szerepelhetnek a status (állapot) szekcióban az egyéni eredményektől függően. A leggyakrabban előforduló rövidítéseket a következőkben részletesen bemutatjuk.

Diagnózis (DG)

A diagnózis részen található a szemvizsgálat során feltárt összes lényeges eredmény. Itt szerepelhetnek a szemet érintő betegségek és elváltozások.

Kezelés (TH)

Végül pedig a kezelés részen a kezelőorvos rögzíti a javasolt gyógyászati beavatkozásokat. Itt szerepelhet gyógyszeres kezelés vagy akár műtét is.

Egyéb gyakori jelölések a szemvizsgálat eredménye kapcsán

A szemvizsgálat eredménye tartalmazhat számos további rövidítést, amelyek értelmezése nehézkes lehet a latin kifejezések ismerete nélkül. A következőkben összefoglaltuk a leggyagyabban megjelenő latin jelöléseket.

RPD prolif. jelentése

A RPD prolif. jelentése magyarul érújdonképződéssel nem járó ideghártya-bántalom. Ez gyakran a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek egyike.

cat. incip. jelentése

A cat. incip. (cataracta incipiens) jelentése kezdődő szürkehályog. A szemlencse elszürkülésével járó betegség következménye lehet a homályos látás.

cat. progred. jelentése

A cat. progred. jelentése előrehaladó szürkehályog. A “cataracta progrediens” latin kifejezésből származik, és a jelentős lencsehomállyal járó, előrehaladott és éles látást gátló szürkehályogot takarja.

fundus jelentése

A fundus jelentése szemfenék, és a szemgolyó hátsó részét jelöli.

macula lutea jelentése

A macula lutea jelentése sárgafolt, vagy más szóval makula. A szem normális részét jelentő sárgafolt közepében a legnagyobb a csapok koncentrációja. A területet érintő megbetegedések is gátolhatják az éles látást.

SPH jelentése

Az SPH jelentése szférikus, amely egy szám és a lencse erősségét (dioptriáját) mutatja. Ha az alap fénytörési hiba pozitív érték túllátásról, ha negatív rövidlátásról beszélhetünk.

PD érték jelentése

A pupillatávolság (angolul pupillary distance, röviden PD) alatt a két szem pupillája közötti távolságot értjük milliméterben kifejezve.

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az a látásvizsgáló tábla?

A látásvizsgáló tábla (más néven szemvizsgálat tábla, vízustábla vagy Snellen-tábla) a szemvizsgálat során használt eszköz. Segítségével a távoli látásélesség állapítható meg. A kezelőorvos instrukcióit követve számokat és betűket (ún. optotyp-eket) kell leolvasni a tábláról egy adott távolságból. 

Szemvizsgálat vs. látásvizsgálat: mi a különbség?

A szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem teljesen azonos folyamatot ír le. Míg a szemvizsgálatot általában szakorvosi, addig a látásvizsgálatot optometrista szakember végzi. 

Elérhető a Vision Express üzleteiben látásvizsgálat?

Igen, üzletünkben elérhető látásvizsgálat. Foglaljon online időpontot, hogy elkerülje a sorban állást és várakozást!

Mennyi a látásvizsgálat ára?

Attól függően, hogy hol szeretnénk elvégeztetni, a látásvizsgálati árak jelentős eltéréseket mutathatnak. A Vision Express üzletekben bizonyos akciós időszakokban, illetve, ha a vizsgálatot szemüveg- vagy kontaktlencse-vásárlás, -előfizetés követi, abban az esetben a látásvizsgálat ingyenes. Más esetekben az alábbi díjakkal számolhat:

  • látásvizsgálat: 7.000 Ft,
  • látásvizsgálat kontaktlencse-illesztéssel: 10.000 Ft.

Nehezen értelmezhető szemvizsgálat eredménye, kihez fordulhatok? 

A szemvizsgálat eredménye számos orvosi kifejezést tartalmazhat, amelyek értelmezése a megfelelő szakmai ismeret hiányában lehetetlen. Amennyiben nem érti a leletet, forduljon kezelőorvosához, aki készséggel elmagyarázza!


Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

A Ray-Ban sztori

A Ray-Ban sztori

Nincs még egy márka, ami ennyire szorosan kötődne az amerikai filmiparhoz, a showbizniszhez, és mindezzel párhuzamosan a zenei és a kulturális világ szimbólumává is vált.  A világon percenként 8 Aviátor modellt adnak el, a Ray-Ban közel száz éve töretlenül hódít.
Tovább

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került