Pupillatávolság mérés: PD érték mérése egyszerű lépésekkel

Pupillatávolság mérés: PD érték mérése egyszerű lépésekkel

Ahhoz, hogy a keretbe kerülő optikai lencse fókusza megfelelő helyre kerüljön, szükséges a pupillák közötti távolság (PD érték)lemérése is. Cikkünkben bemutatjuk, miképp végezhető el ez a mérés otthoni körülmények között is.

Mi az a pupillatávolság?

Mielőtt a mérési folyamatot bemutatnánk, fontos röviden definiálni a pupillatávolság fogalmát. Vajon mit mutat a PD érték?

Pupillatávolság: A pupillatávolság (angolul pupillary distance, röviden PD) alatt a két szem pupillája közötti távolságot értjük milliméterben kifejezve. A PD távolságot általában egy értékkel, vagy két külön számmal jelölik, ilyenkor a pupilla- és orr középpont közötti távolság jelöli. Az utóbbi módszer előnye, hogy képes az esetleges aszimmetriákat pontosan kifejezni.

Az átlagos PD érték korcsoportonként változhat:

  • felnőttek esetén 50-75 mm közötti,
  • míg gyermekeknél 40-55 mm közötti.


Mikor szükséges pupillatávolság mérése?

A pupillatávolság mérése kihagyhatatlan lépés szemüveg készítéskor. Amennyiben a lencse fókuszpontja  és a szem kitekintési pontja nem esik egybe, az akadályozza a megfelelő látást. Az alapos látásvizsgálat magába foglalja a PD érték mérését is, azonban egyes esetekben lemaradhat a receptről. Ilyenkor érdemes a szemorvost vagy optometristát felkeresni. 

Pupillatávolság mérése lépésről-lépésre

A pupillatávolság mérése gyorsan és egyszerűen elvégezhető feladat, ha nincs lehetősége profi szakember segítségét igénybe venni - akár otthona kényelméből is elvégezheti. A feladat néhány percet vesz igénybe és nem igényel speciális eszközöket. A pontos eredmény érdekében célszerű néhány egyszerű szabályt betartani és követni. Ezeket mutatjuk be a következőkben.

1.Lépés: Előkészület

A sikeres pupillatávolság méréshez a következőkre lesz szüksége:

  • milliméteres beosztású vonalzó
  • tükör
  • segítő
  • papír és ceruza

A szükséges eszközök összegyűjtését és a segítő felkérését követően következhet az első mérés.

2. Lépés: Első mérés

Kérje meg a segítőt, hogy a vonalzót helyezze szeme elé úgy, hogy a 0 mm a bal szem pupillájának közép tengelyénél legyen! Fontos, hogy a mérés során tartsa egyenesen fejét és nézzen egyenesen előre. A második mérési pont a jobb szem pupillájának középső része. Rögzítse a kapott eredményeket. Fontos a mérés során a fokozott óvatosság. A balesetek elkerülése érdekében kerülendők a hirtelen mozdulatok és a szem megérintése bármilyen módon.

3. Lépés: Kontroll mérés

Az utolsó lépés a kontroll mérés, vagyis a fenti folyamat megismétlése. Ehhez megkérheti segítőtársát, vagy elvégezheti egyedül. Az utóbbi esetben ügyeljen arra, hogy a mérés során előre tekintsen. Ismét rögzítse az adatokat. Amennyiben a mérési eredményekben jelentős eltérés figyelhető meg, szükséges a folyamat egészét megismételni.


Alternatív megoldás a PD méréshez

A fenti módszer helyett megmérheti PD-értékét a pupillatávolság mérő vonalzó segítségével. Ehhez kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Töltse le a PDF dokumentumunkat az alábbi linkről!
  2. Nyomtassa ki a méretarányos vonalzót!
  3. Álljon a tükör elé és mérje le a pupillák közötti távolságot! Ehhez helyezze a kinyomtatott vonalzót az orrnyereg közepére!
  4. Ügyeljen arra, hogy a PD jelzés pont középen legyen!
  5. Ezt követően jegyezze le a jobb és a bal pupilla távolságát a 0 jelzéstől!
  6. Az így kapott PD-értékek általában azonosak, azonban kis mértékben el is térhetenek egymástól.

Gyakori hibák otthoni pupillatávolság mérés közben

A precíz mérés számtalan akadályba ütközhet. Az apró pontatlanságok a PD értékben, ahhoz vezethetnek, hogy a lencse optikai középpontja és a pupilla centruma nem illeszkedik. Ilyenkor a látáskorrekció hatékonysága jelentősen csökkent. Hogy miképp kerülhető el a tévedés otthoni pupillatávolság mérés közben? A következőkben bemutatjuk a leggyakoribb hibákat és elkerülésüket.

Helytelen szempozíció

Amennyiben a tekintet oldalirányba, felfelé vagy lefelé áll, a pupilla középpontja elmozdul. Ez pedig a pontos mérést lehetetlenné teszi. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, tartsa fejét egyenesen és tekintsen egy 3-4 méterre található pontra a mérés közben.

Kontrol mérés hiánya

Egy mérés nem mérés – tartja a tudományos életben sokat hangoztatott aforizma és valóban igaz, hogy a mérési pontatlanságok elkerüléséhez érdemes a teszteket megismételni. Javasoljuk, hogy akár 2-3 alkalommal végezze el az otthoni pupillatávolság mérést. Amennyiben eltérést tapasztal az eredmények között, szükséges lehet az egész folyamatot megismételni az elejétől.

Pontatlan kezdőpont

Másik gyakori hiba a PD érték meghatározásakor a mérőeszköz pontatlan helyzete. Minden esetben törekedjen arra, hogy a pupilla középvonalával egy vonalban legyen a vonalzó 0 jelölése. 

Szívesebben bízza profikra a PD érték meghatározását?

Az otthoni méregetés helyett szívesebben bízná a vizsgálatot egy profi szakemberre? Üzletünkben elérhető látásvizsgálat, ahol többek között a PD értéket is meghatározzák. A vizsgálat során felmérik a látás állapotát, a szem esetleges sérüléseit és elváltozásait. További előny, hogy elérhető ingyenes látás- és kontaktlencse-vizsgálat a Vision Express üzletekben bizonyos akciós időszakokban, illetve, ha a vizsgálatot szemüveg vagy kontaktlencse vásárlás, előfizetés követi. Más esetekben az alábbi díjakkal számolhat:

  • látásvizsgálat: 7000 Ft,
  • látásvizsgálat kontaktlencse illesztéssel: 10000 Ft.
Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került