A szem tisztítása és ápolása biztonságosan

A szem tisztítása és ápolása biztonságosan

Bár a szem természetes módon képes önmagát tisztítani, bizonyos körülmények között szükség lehet arra, hogy mi magunk is közbeavatkozzunk. Például, amikor vegyi anyag vagy valamilyen idegen test kerül bele, fontos, hogy gyorsan cselekedjük a szem károsodásának, sérülésének elkerülése érdekében. A szem tisztítása és ápolása biztonságosan megvalósítható, amennyiben a megfelelő módszereket alkalmazzuk. Cikkünkben gyakorlatias tanácsokat osztunk meg a témában.

Miért fontos a szem ápolása?


A könny testünk sokoldalú és összetett folyadéka, amely nem csupán bizonyos érzelmeket (örömöt, bánatot) kísérhet, hanem a szemünk természetes tisztításában és a látásban is alapvető szerepet játszik. 

Érdekes tény, hogy ébrenlétünk 10%-ában pislogunk, ami körülbelül 14-19 ezer alkalmat jelent egy nap során. Minden egyes alkalommal, amikor így teszünk, könny nedvesíti a szemünket. Amikor szemszárazság, viszketés vagy szemfájdalom lép fel, annak gyakori oka a könnyhiány vagy a könny nem megfelelő összetétele. Ilyenkor megfigyelhetők olyan tünetek, mint a szem pirossága, égető érzés, fokozott pislogás vagy könnycsorgás. A könnyfilm feladata többek között az, hogy folyamatosan biztosítsa a szükséges nedvességet a szemünknek - pontosabban a szaru- és a kötőhártyának, továbbá, hogy megvédje a külső bakteriális és vírusos fertőzésektől. 

A könny, a szempillák és a szemhéjak együttesen egyfajta biztonsági rendszert képeznek és védik a szemet a különféle külső sérülésektől, behatásoktól. Előfordulhat azonban, hogy a könny magától nem képes hatékonyan megtisztítani a szemünket bizonyos anyagoktól, így az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében nekünk kell közbeavatkozni. Káros anyagok is bejuthatnak a szembe, amelyek ott maradnak egészen addig, míg el nem távolítjuk őket. Elég arra gondolni, hogy egy kósza szempilla is milyen szúró fájdalmat okozhat, milyen erős könnyezésre készteti a szemünket, hát még egy gyulladásos betegség! 

A szem egészségének megőrzésére mindenkinek érdemes figyelmet fordítania, különösen akkor, ha valaki az átlagosnál jobban terheli szemét - például, ha hosszú órákon át nézi a számítógép monitorját. A szem fáradtságát, gyengeségét és az ideiglenes vagy tartósan fennálló látási panaszokat előidézheti az is, ha a szemünket nem megfelelő fényviszonyok mellett használjuk (félhomályban olvasunk), sokat tartózkodunk füstös, szmogos utcai levegőn, szürkületben vagy késő esti sötétségben vezetünk, vagy akár, ha sokat stresszelünk és száraz levegős szobában tartózkodunk. 

A szem ápolása többek között az alábbiak miatt fontos:

  • Segíthet elkerülni a vírusos vagy bakteriális fertőzéseket, gyulladásokat.
  • Enyhítheti az olyan kellemetlen tüneteket, mint a szemfáradtság vagy gyengeség.
  • Súlyos helyzetekben “látásmentő” lehet, például amikor vegyszer, idegen test kerül a szembe vagy a szemkörnyékbe.
  • Hosszú távon támogatja a szem egészségének megőrzését.


Szem ápolása: 4+1 hasznos tanács



1. Szem tisztítása

A mindennapok során szükség lehet arra, hogy eltávolítsunk a szemünkből valamilyen irritáló anyagot, a leggyakoribb esetekben szempillát, port vagy valamilyen csípő érzést előidéző folyadékot. Ehhez nem árt ismerni néhány módszert, amellyel biztonságosan végezhető el a szem tisztítása anélkül, hogy kárt okoznánk. 

A szempilla, porszemcsék, sampon, tusfürdő, szappan eltávolításának legjobb módja, ha a szemünket alaposan, bő vízzel öblítjük néhány percig. Ezek az anyagok bár kényelmetlenséget okoznak, nem jelentenek olyan komoly veszélyt, mint amikor fa, szilánk vagy vegyszer kerül a szembe. Ha ez utóbbi esetek valamelyikéről van szó, ne habozzunk felkeresni a kórházban a sürgősségi szemészetet. Fontos, hogy mihamarabb cselekedjünk az esetleges komplikációk elkerülése érdekében.

Amennyiben folyékony vegyszer, például fehérítő, mosogatószer, mosószer, öblítő, takarítószer fröccsen a szembe, azonnal álljunk neki a kiöblítésnek. Néhány percen át folyamatosan mossuk a szemünket ferdén tartott fejjel, hogy a folyadék menet közben távozni tudjon és ne kerüljön át a másik szembe. Ha a fájdalom, maró érzés nem enyhül, azonnal hívjunk mentőt, kérjünk segítséget!

2. Szemcsepp

A szemek védelmét a megfelelő mennyiségű és állandó könnytermelés biztosítja. Kiemelten fontos szerepet játszik a könnymirigyek által termelt napi 1-3 milliliter mennyiségű folyadék a szem egészségének megőrzésében. A könnyréteg táplálja a szaruhártát és segít a baktériumok elleni harcban. Bizonyos esetekben testünk képtelen a megfelelő mennyiségű vagy minőségű könnytermelésre, ilyenkor érdemes szemcseppet használni, amely csökkenti vagy megelőzi a kellemetlen tüneteket.

3. Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a szem hosszú távon megőrizze egészséges működését. A vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag étrend csökkentheti például a korosodással járó látásromlás kockázatát. Az olajos halak, diófélék, citrusfélék, zöld leveles zöldségek (különösen a spenót, sóska, kelbimbó), mind olyan élelmiszerek, amelyek értékes tápanyagokat tartalmaznak, így egy kiegyensúlyozott étrendből nem hiányozhatnak. Az egészséges látáshoz különösen elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű cink, réz, A-, B-, C-, E-vitamin, továbbá az omega-3 zsírsavak.

4. UV-sugárzás elleni szemvédelem

Az év minden szakaszában fontos, hogy szemünket védjük a káros UV-sugárzás ellen. A nap által kibocsátott ultraibolya sugarak rendkívül ártalmasak a szemnek, ronthatják a látást és fokozhatják a fényérzékenységet is. Az állandó védelem elengedhetetlen. Az üzleteinkben kapható szemüvegek és napszemüvegek tökéletes védelmet nyújtanak, emellett stílusosak is. 

Tekintse meg UV-védelemmel ellátott napszemüvegeinket!


+1 Rendszeres látásvizsgálat

A rendszeres látásvizsgálat elengedhetetlen a szem egészségének megőrzését illetően. Ennek során optometrista szakértőnk felméri, hogy az évek során romlott-e a látása, és szükség van-e arra, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét viseljen. A szemfáradtság, a gyengébb látás komoly diszkomfort érzetet okozhat a mindennapok során, ronthatja a munkahelyi vagy iskolai teljesítményünket, legrosszabb esetben pedig életveszélyes helyzetbe is kerülhetünk miatta - például vezetéskor, ha nem látjuk megfelelően az előttünk álló akadályokat. Javasoljuk, hogy évente legalább egyszer jöjjön el látásvizsgálatra, hogy megbizonyosodjon arról, minden rendben van a szemével. A rendszeres látásvizsgálat megelőzés céljából is rendkívül fontos!

Mikor érdemes szakorvoshoz fordulni?

A gyakori szemszárazság, fáradtság, gyengeség, a fokozott könnyezés, duzzanat, pirosság mind bizonyos szembetegségek, fertőzések indikátorai lehetnek, így, ha ezeket tapasztaljuk, keressünk fel egy szemész szakorvost! Fontos, hogy mihamarabb megtörténjen a diagnózis felállítása, és kiszűrjük az esetleges komoly szembetegségeket, amelyek akár a látás elvesztéséhez is vezethetnek.

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került