R&B divat: a 2000-es évek meghatározó stílusirányzata

R&B divat: a 2000-es évek meghatározó stílusirányzata

Rajong az ütemes R&B zenéért? A 2000-es évek meghatározó zenei stílusirányzata komoly hatással volt a divatra is. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan fejezheti ki a rhythm and blues iránti elköteleződését öltözködési döntésein keresztül. Ideje megismerni az R&B divat alapjait!

Az R&B zene története

Az R&B vagy teljes nevén rhythm and blues egy könnyűzenei irányzat, amely nem egy specifikus zenei műfajt jelöl. A megnevezés elsőként az 1950-es évek végén jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban megjelenő Billboard nevű zenei újságban. Ekkor még az R&B megnevezés alatt a korszakra jellemző blues zene gyorsabb és dallamosabb alműfajait jelölte. Ezeket a zenei alkotásokat ma inkább old school vagy klasszikus R&B néven ismerik. Idővel jelentősen megváltozott a könnyűzenei irányzat. Már az 1980-as években elkezdődött az R&B zene átalakulása. Ekkor a popos, fülbemászó és lágyabb hangzás volt domináns. Majd, a 90-es évek erősödő hip-hop hatására, kialakult a kortárs R&B. A modern rhythm and blues zene az alábbi módon írható le:

  • Kísérletező és inspirációt merít más műfajokból
  • Dance, hip-hop és soul zenei elemeket használ
  • Gyakori a dobgépes zenei alap
  • A kortárs R&B-ben visszatérő elem a rap-versszak

A korai 2000-es években kirobbanó sikereket arattak R&B előadók. A zenei díjakat halmozó, közkedvelt művészek extravagáns megjelenése valódi divat hullámot indított. A következőkben bemutatjuk azokat a hírességeket, akik miatt népszerű lett az R&B divat!

Hírességek, akik igazán népszerűvé tették az R&B divatot

Tekintse meg napszemüveg ajánlónkat, amelyet az R&B zenestílus örök koronázatlan királynői inspiráltak!
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez tehetsége megkérdőjelezhetetlen, a táncosból lett énekesnő, aki a mozivásznon is kiválóan teljesít. Stílusát tekintve a sikkes giccs-irányt követte, mint például a Love don’t cost a thing című dal videoklipjében, amelyben egy aranykeretes, bézs lencsés pilóta napszemüvegben száguldozott a kabrióban.

Megnézem
Ashanti

Ashanti

Ha kétezres évek és R&B, akkor rengetegen asszociálhatnak Ashanti-ra, aki a korszak egyik meghatározó alakja volt. A hip-hop és R&B hercegnőjének nevezett Ashanti még egy Grammy-díjat is bezsebelt első albumáért, amelyen olyan híres dalok szerepelnek, mint a Foolish vagy az Always on time. Ashanti, lévén, hogy a korszak egyik ikonja volt, hatalmas hatást gyakorolt a trendekre. Többek között neki is köszönhető a szalmakalap indokolatlanul nagy térhódítása, a hatalmas, csilli-villi keresztmedálok viselete és persze a horgolt ruhadarabok népszerűsége is. Videóiban előszeretettel viselt napszemüvegeket, többek között a korszakban népszerű, túlméretezett darabokat, de kedvelte a klasszikusabb és nőies fazonokat is.

Megnézem
Kelis

Kelis

A hatalmas hajkoronájáról és izgalmas egyéniségéről ismert Kelis a kétezres években Milkshake című számával robbant be igazán a köztudatba, de előtte hosszú utat tett meg a sikerig. Előszeretettel viselt színes lencséjű napszemüvegeket, sőt néha még a hajszínét is ahhoz igazította. Kelis azóta sokat változott és fejlődött, egy darabig vissza is vonult az énekesi pályáról. Ez idő alatt elvégezte a híres szakácsiskolát, a Le Cordon Bleu-t - legújabb albuma sem véletlenül kapta a Food (étel) címet. Az énekesnőről készült fotókon visszatérő elem a színes lencsés, macskaszem napszemüveg.

Megnézem
Aaliyah

Aaliyah

A 22 évesen tragikusan elhunyt énekesnő, Aaliyah pár év alatt lett az R&B egyik legfontosabb alakja. Hangja, stílusa és személyisége predesztinálta, hogy sztár legyen. A sikeres zenei karrier mellett színésznőként és modellként is kipróbálta magát. Aaliyah stílusa leginkább a hip-hop szubkultúrára és a városi trendekre épült, megfűszerezve a nőiességgel és a femme fatale attitűddel. Gyakran viselt napszemüveget videóiban és a mindennapokban egyaránt, ő is leginkább a színes lencséjű daraboknak hódolt, illetve a csillogóan fémes kereteknek.

Megnézem

R&B divat: beilleszthető a 2000-es évek divatja egy modern ruhatárba?

A 2000-es évek divatja reneszánszát éli napjainkban. A közösségi felületeken számos videós tartalomban láthatunk az ezredforduló korai éveire jellemző öltözeteket. Az alábbiakban megosztunk pár, az R&B divatra jellemző ruhadarabot, amelyekkel színesebbé teheti outfitjét.

  • Bakancs: Az R&B és hip-hop stílus szerelmesei gyakran viselnek bakancsot, amelyet bő farmerral vagy melegítő nadrággal szoktak kombinálni. Kényelmes, sikkes és praktikus választás lehet baráti találkozók és informális események alkalmával.
  • Baseball és kosaras mezek: Az R&B divat visszatérő elemét jelentik a sportmezek. A fenti listában szereplő zenészekről készül paparazzi fotókon gyakran látni baseball és kosaras felsőket. Ha egyéni stílusához illeszkedik a sportos megjelenés, akkor érdemes lehet beszerezni egy hasonló felsőt.
  • Bomber dzseki: Bár a bomber dzseki (bombázó dzseki) eredetileg az amerikai pilóták viselete volt, rövidesen megtalálta az utat a hip-hop és R&B szubkultúrába. A deréknál és csípőnél szűkített, gyakran szélálló anyagból készült felső kiváló átmeneti viselet.
  • Crop top felső: Kedveli a kényelmes és sportos megjelenésű ruhadarabokat? Akkor a crop top felsőt imádni fogja. A R&B divat egyik legnépszerűbb ruhaeleme a köldöktájékig érő, laza szabású crop felső.
  • Laza kapucnis pulóver: Gyakran látni laza kapucnis felsőt a modern R&B előadókon és a zenei stílus kedvelőin egyaránt. A komfortos és sokoldalú viselet jó választás lehet a pihenéssel töltött napokhoz és sportoláshoz.
  • Magasszárú tornacipő: A bakancsok és sneakerek mellett az R&B egyik legkedveltebb lábbelije a magasszárú tornacipő. Az örökzöld megjelenésű sportcipő párosítható farmerrel és edzőnadrággal egyaránt.


Szeretné stílusát még izgalmasabbá tenni? Tekintse meg napszemüveg kínálatunkat!

Cikk ajánló – cikkek

Ilyen volt a 90-es évek divatja

Ilyen volt a 90-es évek divatja

Szívesen nosztalgiázik? Szeretné megismerni, milyen volt az ezredforduló előtti uralkodó öltözködési trend? Inspirációt keres outfitjéhez vagy lelkesedik a divattörténet iránt? Cikkünkben bemutatjuk, milyen volt a 90-es évek divatja!
Tovább

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került